Unul dintre cele mai frumoase complimente pe care le-am primit de la clienții cu care am lucrat a fost acela că de câte ori trec prin situații mai speciale, dificile sau provocatoare, se gândesc la întrebările pe care le-aș pune eu dacă am fi într-o sesiune de coaching și le este ceva mai ușor să-și dea răspunsuri mai bune. 

Evident că e greu să faci asta de unul/una singur/ă dacă îți lipsește antrenamentul. Se deprinde treptat. Încet, cu răbdare, ca mai toate lucrurile bune. 

Asta cu răbdarea mi-a fost și mie destul de greu de acceptat. Aveam impresia că un efort intens ar trebui să producă roade instant. E nevoie de perseverență, disciplină și flexibilitate. 

Sunt doar câteva întrebări la care ți-ai putea răspunde după tot efortul pe care l-ai făcut până acum. Eu am scris șase în caiet. Provocarea pe care ți-o lansez este să mai răspunzi   la încă pe atâtea. De obicei tindem ca noi înșine să știm cel mai bine care sunt răspunsurile pe care vrem să le auzim de la noi. 

Primul subiect din eBook-ul gratuit pe care l-am făcut – tot cu ajutorul lui George Roșu, tot el a creat ilustrațiile – a fost grija față de tine. 

Dincolo de orice ai de făcut pe lumea asta, de cum îți dorești să o schimbi, dincolo de contribuția ta la binele superior, e nevoie să ai mai întâi grijă de tine. În momentul în care dai greș la asta, vor fi prea puține lucruri pe care le mai poți face pentru cei din exterior. Și nici nu vor mai conta. 

Grija față de noi înșine înseamnă capacitatea de a înțelege ce avem nevoie cu adevărat, ce ne face bine și decizia de a acționa în consecință. Înseamnă să nu mai dăm play următorului episod sau să închidem calculatorul – că nici măcar nu mai e nevoie să apăsăm pe buton ca să pornească filmul, e de ajuns să nu facem nimic și el pornește singur.

Grija față de noi înșine e atunci când renunțăm la cel de al doilea fel de mâncare sau la desert, dacă tot ne încruntăm la cântar. E atunci când refuzăm o petrecere sau să susținem pe cineva, pentru că, pur și simplu, nu mai suntem în stare. E capacitatea de a recunoaște că am obosit și aceea de a spune ”nu” când este cazul.

Cum ai grijă de tine? 

Care sunt nevoile tale reale în momentul în care observi că ești în disconfort? Ce ai putea face pentru tine astfel încât să-ți fie mai bine? Întreabă-te dacă ești suficient de odihnit, de hrănit sau dacă ai nevoie de a sta de vorbă cu cineva și de a te simți în siguranță cu persoana respectivă. 

A venit momentul să te gândești cum ai tu grijă de tine, ce faci bine deja și ce ai avea nevoie să faci mai mult pentru asta. Scrie-ți o scrisoare. 

Scrisoarea de recunoștință pe care ai putea să ți-o scrii e o modalitate foarte bună în care subliniezi ceea ce a funcționat, ce merită păstrat și ce ar trebui îmbunătățit. Chiar așa, care e motivul principal pentru care crezi că a meritat să completezi subiectele din caiet? Care e cel mai mare beneficiu pe care ți l-a adus? Ce ai descoperit că-ți place la tine? Ce ai schimbat în toată perioada asta? Cum ai reușit să faci asta? Care sunt motivele principale pentru care ai recomanda caietul mai departe? 

Iată că ți-am dat și eu o completare. Ai 12 întrebări acum. 

Scrie-ți o scrisoare și, dacă vrei, trimite-mi și mie câteva rânduri. Mi-ar plăcea să știu cum ți-a fost și cum ai reușit. 

Adresa la care aștept mesajul tău este: antonetagales@gmail.com sau caietulfericirii@antonetagales.ro 

George și cu mine îți mulțumim!