Multe zile libere, așa-i? Aproape ca o vacanță. Sper că te-ai bucurat de sărbători și ești gata să te întorci la treabă.

Prima lună a fost mai dificilă, articolele mai lungi. Săptămâna a șasea este dedicată complimentelor pe care le faci tu și pe care le vei place pentru că vei vedea mai ușor lucrurile care-ți plac. Dacă e ceva natural deja la tine, e foarte bine, dacă nu, e nevoie să te pregătești.

Știu că e dificil să observi mai degrabă lucrurile bune, nu de alta, dar creierul nostru este făcut să vadă mai întâi ce e negativ. Asta e, așa am evoluat ca specie, mereu o să ne întoarcem la asta. E mult mai mare impactul informațiilor negative asupra noastră. Așa am reușit să supraviețuim. Genele celor care stăteau să savureze natura au pierit în favoarea celor care erau atenți să nu vină vreo fiară din tufiș. E nevoie să ne concentrăm pe ceea ce e pozitiv pentru a putea contracara asta.

Stăteam la o terasă pe strada pietonală principală din Brașov. Aveam un cappucino și un roman de Jo Nesbø pe masă, ”Soarele în miez de noapte”. Romanul, că eu eram în miezul zilei. La masa alăturată erau trei perechi. Îi auzeam discutând, dar am început destul de târziu să trag cu urechea, doar atunci când unul dintre tipi a ridicat puțin vocea:
– Bă, ar trebui să nu-i dea voie să iasă din casă în halul ăsta.
– Cine, mă?
– Uite, mă, aia grasă.
– Dar uită-te mai bine la ăla, tu nu vezi că se crede vreun influencer ceva, cu ochelarii ăia de soare.
– Parcă e o muscă, îi acoperă toată fața.
Au continuat vreo zece minute în același mod. Cât am putut eu să ascult. Apoi m-am întors la cartea mea.

Nimic surprinzător la descrierea de mai sus. Se întâmplă des, se întâmplă tuturor, important e cum facem să depășim această tendință înspre negativitate.

E adevărat că suntem făcuți să vedem mai repede ce nu funcționează, ce e urât, ce e nepotrivit, doar că nu ajută la nimic, dimpotrivă, nici măcar nu ne face pe noi să ne simțim mai frumoși sau mai bine. În cazul în care tindem să vedem doar ceea ce e greșit, ne simțim mai nesiguri, mai neîncrezători, devenim mai puțin generoși, chiar și față de noi înșine. E păgubos. Și atunci? Cum ajungem să vedem ceea ce e bine și frumos la ceilalți? Și cum putem să le spunem asta?

Foarte simplu! Suntem atenți și urmărim ceea ce ne place la ceilalți:

Pe stradă
Observă oamenii, observă culorile, caută lucruri care îți plac. Vezi părinți cu copii, cupluri care se țin de mână, oameni care zâmbesc. Spune tu primul/ prima ”bună ziua” când intri într-un magazin. Da, știu, am mai auzit-o pe asta cu vânzătorul/ vânzătoarea e plătit/ă să facă asta, dar fă un efort, zâmbește primul. Spune ”mulțumesc”.

La serviciu
Salută de cum intri și fă la fel de fiecare dată când te întâlnești cu colegii pe coridor. Zâmbește. Folosește fiecare întâlnire ca pe un prilej de a-ți acorda ție și celuilalt puțin timp, mai mult cu 2-3 minute decât de obicei. Observă-l pe celălalt. Fă complimente. E de prisos să-ți mai spun că trebuie să fie sincere, cred că până acum ți-ai dat seama că totul e despre cât de adevărați suntem. Dacă tot este despre sinceritate, în cazul în care ai o zi grea, spune-le celor cu care te vezi, dacă simți nevoia. Întreabă ”ce mai faci?” și stai acolo să afli răspunsul.

În general, tindem să minimalizăm contactul cu cei din jur. Pretindem că ne grăbim, dar ne repezim să ne refugiem tot în mintea noastră. Dacă ne-am opri și am fi interesați de cei din fața noastră pentru câteva minute, ne-am face și nouă și lor ziua mai bună.

Concentrează-te pe ceea ce vezi că fac bine cei din jur tău, comunică faptul că apreciezi asta. Cele mai mari dificultăți în colaborare apar pentru că oamenii nu primesc feedback cu privire la ceea ce fac. Ne e greu să lăudăm și ne fâstâcim când primim laude. De ce? Simplu, are legătură cu credința noastră că ”oamenii și-o iau în cap”. Doar că sunt sigură că de multe ori e greu să nu ți se spună ce faci bine, sigur te-ai săturat să primești doar reproșuri. Schimbă tu asta în comunicarea cu colegii tăi.

Acasă și cu prietenii
Bucură-te. Lucrurile bune merită apreciate. Vezi ceea ce funcționează, spune des ”mulțumesc”.

Spor la treabă!